//facebook pe pagina

Lansare de carte Teodora Vlădianu – Câștigătoarea Concursului de Poezie Martha Bibescu – ediția a II-a

Poezia scoate Comarnicul din anonimat!

 

        La Comarnic, talentul în stare pură fost ridicat, din nou, pe piedestalul pe care îl merită. Pe 26 Octombrie 2019, Teodora Vlădianu, în vârstă de 19 ani, câștigătoarea celei de-a doua ediții a Concursului național de poezie „Martha Bibescu”, organizat de Asociația Culturală „Lespezi-2004” Comarnic, a intrat în posesia premiului său: i s-au pus în brațe volumele proaspăt scoase din tipar, cuprinzând munca ei de adâncă frământare, o poezie modernă, de o profunzime dură pentru un adolescent. Concursul, parte a unui proiect amplu intitulat „Manifestări cultural-artistice la Comarnic”, a avut loc pe 28 septembrie, la Comarnic, iar din juriu au făcut parte scriitori apreciați de public: Octavian Soviany, Lucian Vasilescu și Raul Baz.
        În vecinătatea fostului castel al cuplului Martha și Valentin Bibescu, de la Posada, la evenimentul de lansare de la Muzeul Cinegetic au participat oameni cu adevărat interesați de cultură, de estetic și de tăișul sentimentelor pure. Preț de o oră și jumătate, scriitori, profesori, elevi, reprezentanți ai administrației publice locale, au gândit și au simțit la fel, și au văzut cum un tânăr talent liric primește recunoșterea bine-meritată, depășind granițele teritoriale, și mai ales pe cele caracteriale.
        Premianta Teodora Vlădianu, însoțită de familie și profesorul îndrumător, Gheorghe Cîrstian, au călătorit tocmai din Bucovina, de la Suceava, pentru a cunoaște promotorii acestui concurs și a-și vedea un vis împlinit, acela de a-i fi lansat volumul de debut în poezie.
        A întâmpinat-o poetul comărnicean Vasile Ciutacu, inițiatorul acestei competiții literare tinere, dar foarte apreciate la nivel național. Primirea călduroasă de care a avut parte la Comarnic i-a pricinuit un val de emoții tinerei poete, care, cu vocea gâtuită, a reușit să recite publicului câteva dintre versurile sale. A fost acompaniată la chitară de prof. Florian Bârsan, cel care, de câțiva ani încoace, conduce Corala „Martha Bibescu” din Comarnic, și el un veritabil susținător al talentului pur.
         A fost pentru al doilea an consecutiv când un tânăr scriitor primește această șansă remarcabilă, de a i se publica gratuit un volum de poezii. Și nu ar fi fost posibilă, nici de această dată, organizarea unei astfel de competiții, fără implicarea membrilor Asociației Culturale „Lespezi-2004”, cu precădere a președintelui Vasile Ciutacu, dar și a Primariei orașului Comarnic, prin edilul Sorin Popa.
        Au fost momente de mare emotivitate, care ne-au demonstrat că depărtarea fizică nu înseamnă nimic atunci când oamenii sunt uniți prin artă și simțiri.

 

Alina Bunghez