Ziua iubirii la români, sărbătorită și de tinerii comărniceni
Muzică, dans, teatru și multă voie bună. Au fost ingredientele principale ale spectacolului de Dragobete organizat în orașul Comarnic de Asociația „Centrul Cultural 2016”.
Pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Iubiri la români, pe 21 Februarie 2020, tinerii comărniceni și-au făcut declarații de dragoste, au pus în scenă piese de teatru cu tematică și coregrafii speciale, dedicate acestei sărbători autohtone.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.
Tot de Dragobete, elevii din Comarnic au participat la Festivalul National de Interpretare și Creație DRAGOBETE PUPĂ FETE- Ediția a-II-a, organizat de Clubul de Pictură și Desen pentru Copii MICUL PICASSO și TEATRUL ANCUȚA din Ploiești. Timp de două zile la Ploiești, în sfârșitul de săptămână 22-23 februarie, peste 700 de copii talentați din toate colțurile țării au facut spectacol, transformând competiția într-o mare sărbătoare. Tinerii noștri s-au prezentat mai mult decât onorabil și i-au făcut mândri pe comărnicenii de acasă.
Pregătesc acum un alt eveniment special al primăverii, și anume spectacolul dedicat Zilei Mamei, sărbătorită pe 8 Martie.
Alina Bunghez